Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis gaan is voor kinderen een spannende gebeurtenis. Ze komen in een vreemde omgeving en krijgen mogelijk te maken met een ander klimaat en/of andere tijdzones. Deze veranderingen kunnen zo’n indruk maken dat kinderen uit hun doen raken. Merkt u dat uw kind zich aanhoudend anders gedraagt of neemt het gedrag ernstige vormen aan, dan is nader onderzoek nodig. Datzelfde geldt bij aanhoudende lichamelijke klachten, zoals koorts of signalen van uitdroging. Het afweersysteem van kinderen is nog in ontwikkeling. Bovendien komen ze tijdens het spelen veelvuldig in contact met allerlei ziekteverwekkers.
 

Niet alleen baby’s en peuters kunnen in het buitenland last krijgen van allerlei kwalen. Ook grotere kinderen. Bacteriën in een schepijsje kunnen maagdarmklachten veroorzaken, een open gekrabbelde insectenbeet kan leiden tot een wondinfectie en door pootjebaden in stilstaand zoet water kun je geïnfecteerd raken met een zoetwaterparasiet. Het is gebeurd vóór je het weet. Kies daarom zo veel mogelijk voor alternatieven: voorverpakt ijs, goede bescherming tegen insectenbeten en uitsluitend zwemmen in stromend water, de zee of een zwembad met water dat chloor bevat. Kinderen zien zulke risico’s vaak niet, als ouder moet u voor hèn denken.

Gevaarlijke hondenbeet

Neem bijvoorbeeld een kwispelende straathond die geaaid wil worden. Voor jonge kinderen heel aantrekkelijk, maar wèl een risico: een hond aan de riem in Nederland is nu eenmaal wat anders dan een straathond in het verre Oosten. Een fikse beet van een zoogdier in het buitenland kan hondsdolheid veroorzaken. Het aaien van vreemde honden, katten of zelfs loslopende apen is dus geen goed idee.

Een goede voorbereiding

Zorg daarom dat u goed voorbereid op reis gaat. Bedenk ook wat uw kinderen prettig vinden. Sommige kinderen raken van slag door een vreemd klimaat, een andere tijdzone of een druk reisschema. Met als gevolg dat hun weerstand vermindert, waardoor ze eerder vatbaar zijn voor infecties of ziekten. Geef uw kinderen de tijd om te laten wennen en zorg voor aantrekkelijk en veilig eten. Als uw kinderen met plezier op reis gaan, geniet u zelf des te meer.

Praktische tips

  • Handen wassen vóór het eten en na het toiletbezoek voorkomt besmetting. Geen zuiver water in de buurt? Een flesje handenalcohol helpt.
  • In uw eigen auto zit uw jonge kind in een autostoeltje. Hoe doet u dat in een huurauto in het buitenland?
  • Onze huid beschermen we met zonnebrandmiddel tegen de zon. Uw kind denkt hier echter zelf helemaal niet aan. Wie smeert zijn/haar huidje regelmatig in?
  • Fietsen in het buitenland is een leuk avontuur. Loslopende honden vinden die fietsende benen ook reuze interessant… wees alert.
  • Opvallend: uit onderzoek blijkt dat diarree en maagdarmklachten op reis vaker bij pubers voorkomen dan bij peuters. De reden? Pubers gaan vaker hun eigen weg. En zien geen gevaar in een slokje water uit de kraan of schepijsje bij een kraampje.

Veilig op pad met kinderen

Tijdens transport met een bus, vliegtuig of auto bent u voor een deel afhankelijk van anderen. Zelf kunt u de veiligheid vergroten door kinderen te vervoeren in een zitje of met een gordel.

Vliegtuig

  • Vliegen is een veilige manier van reizen, mits kinderen gezond zijn. De meeste ongevallen gebeuren als ze op schoot zitten bij een ouder. Daarom adviseren veel luchtvaartmaatschappijen een autozitje te gebruiken. Daarvoor is wel een extra stoel nodig. Kinderen onder de twee jaar kunnen op schoot zitten, met een speciale kindergordel. Neem bij twijfel over de beste aanpak vooraf contact op met de luchtvaartmaatschappij.
  • Tijdens het opstijgen kunnen kinderen felle oorpijn krijgen. Door ze op dat moment te laten drinken of kauwen, neemt de kans hierop af. De gevolgen van een jetlag zijn te verminderen door voor vertrek het slaappatroon aan te passen aan dat in het land van bestemming. Stimuleer kinderen na aankomst zo veel mogelijk actief te blijven.
  • Het voorkomen van bewegingsziekte gaat het beste met medicijnen. Kinderen met chronische hart- en/of longproblemen kunnen tijdens de reis zuurstoftekort krijgen. Neem in dit geval voor vertrek contact op met de behandelend arts.

Auto

  • Ongevallen met auto’s veroorzaken de meeste doden onder kinderen op reis. Zet ze daarom altijd vast in een kinderzitje of een gordel en het liefst op de achterbank.