Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Rabiës komt in de hele wereld voor maar vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Dragers van het virus zijn besmette zoogdieren zoals honden, katten, apen of vleermuizen. Het is niet altijd te zien of dieren besmet zijn. Sommige dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben. Het is in elk geval verdacht wanneer een dier agressie toont of onrustig is, of wanneer een van nature schuw dier zijn schuwheid verliest.

Hoe?

Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk. Afhankelijk van hoe dicht bij de hersenen de beet of wond zich bevindt, kan het weken tot vele maanden duren voordat de verschijnselen zich openbaren.

Wat?

Het ziekteverloop bestaat uit verschillende stadia. In de beginfase treden rillingen, koorts, malaise, gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken en hoofdpijn op. De plaats van de wond kan jeuken en pijnlijk zijn. In de volgende, neurologische fase doen zich hyperactiviteit, nekstijfheid, stuiptrekkingen en verlamming voor. In deze fase veroorzaken spiegelende voorwerpen, zoals glas en water heftige krampen. Uiteindelijk raakt de patiënt in coma en overlijdt.

Wat te doen?

Laat u direct behandelen na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet dier. De wond moet goed worden schoongemaakt met water en zeep en ontsmet worden met betadine of alcohol. Zorg ervoor dat u, liefst binnen 24 uur, antiserum krijgt. Begin zo snel mogelijk met een serie van vier vaccinaties. Bovendien moet u antibiotica en mogelijk een tetanusvaccinatie krijgen. Als u voorafgaand aan een reis gevaccineerd bent heeft u geen antiserum en minder vaccinaties nodig. Het zoeken van medische hulp is te allen tijde noodzakelijk. Neem bij terugkomst in Nederland ook direct contact op met uw huisarts.

Vaccineren voor een reis

Of een rabiësvaccinatie aan te bevelen is voor uw reis, vertelt onze verpleegkundige tijdens een reisconsult. Een volledige serie bestaat uit twee prikken met minstens een week ertussen. Wij hebben alle vaccins op voorraad en zetten de eerste rabiësvaccinatie meteen tijdens het consult. Maak hier uw afspraak.

Onderzoekers Corine Geurts van Kessel en Carmen Embregts op hun werkplek

Hondsdolheidsvirus opent meteen aanval op afweersysteem

Het rabiësvirus dat hondsdolheid veroorzaakt, trapt meteen na binnenkomst van het lichaam op de rem van het afweersysteem. Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC. Vroeg tegengas geven kan mogelijk een dodelijke afloop voorkomen.

Lees het artikel op Amazing Erasmus MC