Overslaan en naar de inhoud gaan

Teken zijn klein maar kunnen grote gevolgen hebben. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen in Nederland een tekenbeet op. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die Lyme kan veroorzaken. Maar wist u dat u ook buiten Nederland ziek kunt worden van teken? In delen van Europa, Rusland en Centraal-Azië komt tekenencefalitis voor. Het is daarom belangrijk om tekenbeten te voorkomen.

Hoe voorkomt u een tekenbeet?

Helemaal voorkomen is lastig, maar u kunt wel maatregelen nemen om de kans op een tekenbeet te verkleinen. Weet dat teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen, en dat ze zich schuil houden in hoge grashalmen en laag struikgewas. Ze vallen dus niet uit bomen. Als u de natuur in gaat:

  • Draag bedekkende kleding en dichte schoenen als u de natuur in gaat.
  • Spuit de onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel dat DEET bevat.
  • Laat kleine kinderen een pet dragen.
  • Blijf zoveel mogelijk op paden en struin niet door dichte grassen.
  • Reist u naar een land waar tekenencefalitis voorkomt? Maak een afspraak voor een reisconsult en laat u door onze reizigersverpleegkundige informeren over de mogelijkheid om u te vaccineren. 

Tekencheck

Na een dag in het groen is het belangrijk om uzelf en andere gezinsleden te controleren op teken. Teken kunnen over het hele lichaam zitten maar hebben een voorkeur voor donkere warme plekjes zoals knieholtes, liezen en oksels. Bij kinderen nestelen ze graag in de nek of achter de oren.

Verwijder een teek meteen

Vindt u een teek? Haal deze dan meteen weg. Hoe langer de teek op het lichaam zit, hoe groter de kans op een besmetting. U verwijdert de teek met een puntig pincet of tekentang door hem achter de kop, zo dicht mogelijk bij de huid, vast te pakken en hem recht omhoog te trekken.

Houd de plek 3 maanden de gaten

Controleer de plek van de beet regelmatig om te zien of er een rode ringvormige uitslag ontstaat. Noteer in uw agenda de datum waarop u gebeten bent, het plekje waar u gebeten bent en de streek of het land waarin dat gebeurd is.

Als er binnen drie maanden een ringvormige uitslag ontstaat, dan heeft de teek u waarschijnlijk besmet. Aan de hand van uw dagboek weet uw arts precies wanneer en waar de besmetting plaatsgevonden heeft. Dat is nuttige informatie voor een goede behandeling.