Infecties ontstaan meestal door gebrekkige hygiëne. De belangrijkste regel is ook de simpelste: handen wassen na elk toiletbezoek en ook voordat u voedsel gaat bereiden of gaat eten. Zorg voor desinfecterende handzeep en/of handgel en schone, droge handdoeken. Uw lichaam staat ook bloot aan invloeden van buitenaf. Loop daarom nooit op blote voeten of door lang gras. Het is aan te raden sluitende kleding te dragen en niet te zwemmen in stilstaand of langzaam stromend water.
De meest voorkomende gezondheidsklachten bij reizigers zijn darminfecties en diarree. In de meeste gevallen zijn besmet voedsel, drinkwater en dranken de oorzaak. De belangrijkste tips om besmetting te voorkomen:
De manier waarop de lokale bevolking in een gebied met voedsel omgaat, bepaalt hoe veilig het is om er te eten en drinken. In een land met lage normen voor voedselbereiding lopen reizigers grote kans op reizigersdiarree. Een gebrekkige infrastructuur en slechte drinkwatervoorzieningen spelen hierin een belangrijke rol. In landen waar deze omstandigheden zich voordoen is daarom altijd extra voorzorg op het gebied van hygiëne nodig, ook in chique hotels en restaurants. In het algemeen geldt: "Cook it, peel it, boil it or forget it!".
Hepatitis A en E, cholera, giardia en buiktyfus zijn ziektes die zich verspreiden via verontreinigd drinkwater. Daarnaast kunnen verschillende virussen, bacteriën en parasieten reizigersdiarree veroorzaken. Tachtig procent van de mensen die naar gebieden met vervuild water reizen, krijgt hier last van. Giftige stoffen in zeevruchten en vis zijn ook bekende ziekmakers.
Houd er rekening mee dat zwem- en douchewater niet altijd veilig zijn. Via water kunnen bacteriën en virussen worden verspreid die darminfecties veroorzaken. Informeer daarom vooraf naar de kwaliteit van het zwemwater en mijd plaatsen waar in de buurt rioolwater wordt geloosd. Voorkom verder dat u tijdens het zwemmen water inslikt.
Er is een aantal infectieziekten dat veel voorkomt onder reizigers naar verre bestemmingen. Het is belangrijk te weten dat u, wanneer u een dergelijke reis onderneemt, één van deze infecties kunt oplopen. Onder het kopje ziektes kunt u meer te weten komen over de verschillende ziektes die voorkomen in het buitenland.
Als u op reis bent in een (sub)tropisch land kunt u te maken krijgen met ziekten die worden overgebracht door muggen. Dat geldt voor ziekten als malaria, dengue, Japanse encefalitis en gele koorts. In veel gebieden vormen teken ook een risico; zij kunnen ziekten als tekenencefalitis meebrengen. Sommige van deze ziekten kunnen snel en ernstig verlopen. Het is daarom voor iedere reiziger naar (sub)tropische gebieden belangrijk om insecten- en tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen:
Ook andere dieren kunnen ziekten overbrengen, giftig zijn of allergische reacties uitlokken. In veel landen komt rabiës voor onder wilde dieren en soms ook onder huisdieren. Beten of krabben van zoogdieren kunnen het virus overbrengen. Wij geven u daarom de volgende adviezen:
Tot de giftige dieren behoren onder meer bepaalde soorten kwallen, spinnen, schorpioenen en slangen. Tegen deze giffen zijn geen vaccinaties beschikbaar. Wel is er vaak tegengif beschikbaar. Ga dus direct naar de dichtstbijzijnde arts of naar een ziekenhuis.
Tips: