De milt levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het menselijk afweersysteem. Hij filtert micro-organismen zoals bacteriën uit het bloed. Mensen die geen of een slecht functionerende milt hebben, missen zo'n filter. Daardoor zijn ze extra vatbaar voor infectieziekten.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een milt wordt verwijderd. Bijvoorbeeld na een ongeval of als gevolg van een ziekte. Soms is de milt nog wel aanwezig maar werkt hij niet goed meer. De ernst van de afweerstoornis door het ontbreken van een milt kan variëren. De leeftijd op het moment van verwijderen speelt mee en de aanleiding. Bij verwijdering vanwege ziekte zijn de gevolgen ernstiger dan als het voorkomt uit een ongeval.
Mensen zonder milt reageren niet anders op inentingen dan gezonde reizigers. Alle vaccinaties mogen worden toegediend. Vanwege de verhoogde vatbaarheid voor infecties zijn wel extra vaccinaties nodig.
Bij mensen zonder miltfunctie heeft met name de ernstige vorm van malaria (malaria tropica) een heftig verloop. De ziekte kan vaker dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat u voor de reis deskundig advies inwint. In sommige gevallen kan verandering van de reisbestemming worden overwogen.
Of een antibioticakuur tegen reizigersdiarree nodig is, bespreekt u met de vaccinatiespecialist. Zelf kunt u de kans op diarree verkleinen door algemene hygiëneregels te volgen. Was bijvoorbeeld voor elke maaltijd uw handen. Een Engelstalige medische verklaring met informatie over uw gezondheidstoestand is aan te raden.
Het Spreekuur Bijzonder Reizigers verloopt op afspraak. Hiervoor kunt u bellen naar 06 50 031 973. Maak de afspraak ruim voor vertrek. Voor de afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of uw behandelend specialist.