Reizigers komen meer dan gemiddeld in aanraking met micro-organismen als bacteriën, schimmels en virussen. Micro-organismen kunnen het lichaam binnendringen en infecties of ziektes veroorzaken. Om dat te voorkomen beschikt de mens over beschermingsmechanismen. Eén daarvan is het afweersysteem. Het bevat onder andere immuuncellen en eiwitten die infecties bestrijden. Bij mensen met een afweerstoornis is dit systeem verstoord. Het lichaam is dan extra vatbaar voor infecties.
Een afweerstoornis kan aangeboren zijn of verworven. In het laatste geval is mogelijk een infectie, bloedziekte of medicijngebruik (bijvoorbeeld Prednison of Imuran) de oorzaak.
Door hun verminderde afweer reageren mensen met een afweerstoornis anders op vaccinaties dan gezonde reizigers. Zo is het effect van vaccins minder en bestaat grotere kans op complicaties bij de toediening. Afhankelijk van de stoornis mogen "levende" vaccins daarom niet worden gegeven. Verder is extra vaccinatie nodig vanwege het verhoogde risico op bepaalde infectieziektes.
De kans op malaria is niet groter dan bij gezonde reizigers. Wel kan een malaria-aanval ernstiger verlopen vanwege de afweerstoornis. De juiste malariaprofylaxe en maatregelen om muggenbeten te voorkomen zijn belangrijk. Denk hierbij aan muggenmelk (DEET), kleding, horren en een geïmpregneerde klamboe. In overleg kan een noodbehandeling worden meegegeven voor het geval malaria optreedt.
Of een antibioticakuur tegen reizigersdiarree nodig is, bespreekt u met de reizigersverpleegkundige. Zelf kunt u de kans op diarree verkleinen door algemene hygiëneregels te volgen. Was bijvoorbeeld voor elke maaltijd uw handen. Een geneesmiddelenpaspoort met informatie over uw gezondheidstoestand, medicijngebruik en/of bekende overgevoeligheid is aan te raden. Neem ook een brief mee van uw behandelend arts waarin de afweerstoornis in het Engels wordt toegelicht.
Het Spreekuur Bijzonder Reizigers verloopt op afspraak. Hiervoor kunt u bellen naar 06 50 031 973. Maak de afspraak ruim voor vertrek. Voor de afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of uw behandelend specialist.