Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Bij hoogtes boven 2500 meter is de kans op hoogteziekte reƫel. Of u er last van krijgt, hangt af van uw gezondheidstoestand, de snelheid van stijgen en of u voldoende rust neemt.

Hoe?

Hoogteziekte ontstaat door een verlaagde zuurstofspanning in de inademingslucht. Dat wil zeggen: hoe hoger u komt, hoe ijler de lucht en dus hoe minder zuurstof deze bevat. Het lichaam heeft dan veel moeite de benodigde zuurstof binnen te krijgen.

Wat?

De meest voorkomende symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn (ondanks pijnstillers), misselijkheid, gebrek aan eetlust, slapeloosheid, duizeligheid, braken, kortademigheid zelfs in rust, ongewone moeheid en verminderde urineproductie.

Wat te doen?

De beste maatregel tegen hoogteziekte is afdalen naar een lager niveau. Er bestaan ook medicijnen ter voorkoming of behandeling, zoals Diamox(r). Dit middel voorkomt hoogteziekte als u het enkele dagen voor een verblijf op grote hoogte begint in te nemen en daarmee doorgaat tijdens het verblijf. Diamox wordt ook wel gebruikt als iemand al hoogteziekte heeft. Het middel mag alleen worden voorgeschreven in overleg met een arts die ervaring heeft met hoogteziekte.

Hoogteziekte is in de meeste gevallen te voorkomen als u de volgende tips in acht neemt:

  • Stijg langzaam, in uw eigen tempo en neem voldoende rust
  • Slaap op een lagere hoogte dan de hoogte die u overdag bereikt heeft
  • Neem na elke 1000 meter stijging een rustdag
  • Voorkom uitputting en uitdroging
  • Neem bij hoofdpijn paracetamol (werkt dit na twee tabletten niet, daal dan af)