Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Hepatitis B komt in veel landen voor. De gebieden met een hoog risico liggen vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Hoe?

Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Besmetting kan op vele manieren plaatsvinden. Hepatitis B wordt behalve door onveilig seksueel contact ook overgebracht door direct contact met bloed, tijdens de bevalling van moeder op kind, door prikverwondingen of door het gezamenlijk gebruik van naalden. Tijdens een vakantie bijvoorbeeld door onveilig vrijen, het laten aanbrengen van piercings of tattoos, een bezoek aan de lokale kapper, een tandartsbehandeling of een medische ingreep met niet steriel materiaal.

Wat?

Hoewel besmetting met het virus ongemerkt voorbij kan gaan, kan hepatitis B ook leiden tot ernstige leveraandoeningen.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk.

Wat te doen?

Het nemen van hygiënische maatregelen, vermijden van risicovol gedrag en vaccinatie tegen hepatitis B. Hepatitis B vaccinatie bestaat uit een serie van 3 vaccinaties en geeft, bij een gezonde reiziger, een levenslange bescherming. Als u gevaccineerd wordt vanwege een beroepsrisico wordt een bloedonderzoek na de laatste vaccinatie geadviseerd.

In het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) worden alle baby’s geboren vanaf augustus 2011 gevaccineerd tegen hepatitis B.