Overslaan en naar de inhoud gaan

UPDATE: Door een onverwacht grote vraag is de denguevaccinatie per 15 augustus 2024 wereldwijd beperkt beschikbaar. Dit betekent dat u mogelijk niet tegen dengue gevaccineerd kunt worden terwijl het wel voor uw reis geadviseerd wordt. Naast vaccinatie kunt u ook andere maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. Welke dat zijn leest u onderaan dit artikel.

Wat is dengue?

Dengue is een virus dat overgedragen wordt door muggen. Het geeft klachten als plotselinge koorts, koude rillingen, hoofdpijn (met name achter de ogen) en vaak typische gewrichts- en spierpijn. Vandaar ook de alternatieve naam ‘knokkelkoorts’. Meestal gaat dengue vanzelf over. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich echter tot ernstige dengue. Dit heet dengue hemorragische koorts en kan zonder behandeling levensbedreigend zijn.

Hoe vaak kan je dengue krijgen?

Je kunt dengue vaker krijgen. Er zijn namelijk vier verschillende typen dengue. Na het doormaken van een infectie met één type denguevirus ben je levenslang beschermd tegen dit type, maar niet tegen de andere typen. Je kunt dus meerdere keren dengue krijgen.

Bij de tweede keer neemt de kans op een ernstig beloop van de ziekte toe. Bij de derde en vierde keer is dit risico weer lager.

Hoe loop je het op?

Besmetting met het denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Deze muggen steken overdag en kunnen ook chikungunya en zika overdragen. De muggen bevinden zich op plaatsen waar mensen wonen. Zij zoeken broedplaatsen op in ‘waterreservoirs’ zoals oude autobanden, lege blikjes, vaten, emmers, bloemvazen, dakgoten etc. waarin een laagje water staat.

Hoe ziek word je van dengue?

De meeste mensen (tot wel 80%) merken weinig tot niets van dengue. Als mensen wel klachten krijgen is dat meestal een griepachtige ziekte met klachten als hoge koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en rode huiduitslag. Misselijkheid, braken en diarree kunnen ook voorkomen.

Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich tot ernstige dengue: dengue hemorragische koorts. Dit komt zelden voor. Behalve de al genoemde verschijnselen treden dan ook blauwe plekken, bloedneuzen, bloedend tandvlees, rusteloosheid en dorst op. Verder kunnen bloedingen en shock ontstaan, mogelijk met dodelijke afloop. Onder reizigers komt dengue hemorragische koorts vrijwel alleen voor als iemand al eerder dengue heeft gehad.

Hoe vaak komt ernstige dengue voor?

Jaarlijks worden wereldwijd naar schatting 90 miljoen mensen ziek, van wie 500.000 ernstig, vooral kinderen. In Nederland komt dengue alleen voor bij terugkerende reizigers. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 150 infecties gemeld, waarvan enkele met een ernstig verloop. 

Hoe effectief is het nieuwe vaccin?

Het nieuwe vaccin voorkomt in ongeveer 80% van de gevallen een infectie en beschermt vooral erg goed tegen een ernstige (hemorragische) dengue infectie. Het voorkomt 95% van de ziekenhuisopnames.  

Voor wie is het dengue vaccin?

De denguevaccinatie is vooral belangrijk voor mensen die (minimaal een jaar geleden) dengue gehad hebben. Bij herinfectie neemt de kans op een ernstig beloop van de ziekte namelijk toe. Mensen die niet eerder dengue gehad hebben kunnen wel het advies krijgen om zich te vaccineren. Dit is afhankelijk van uw medische geschiedenis, reisduur en of u de serie van twee prikken vóór uw reis kunt afmaken. 

Het vaccin wordt niet gegeven aan kinderen jonger dan 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een afweerstoornis.

Hoeveel vaccinaties zijn nodig?

De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussentijd van 3 maanden. Het is erg belangrijk om de serie geheel af te maken, en dat u in tussentijd niet afreist naar dengue-gebied.

Wat is de beschermingsduur van het vaccin?

De beschermingsduur is nog niet bekend.

Wat kost het vaccin?

De denguevaccinatie kost € 124,95 per inenting.

Wat kan je extra doen om besmetting te voorkomen?

De muggen die dengue overbrengen steken overdag, tussen zonsopgang en zonsondergang. Zorg dat u zich in de tussenliggende periode tegen steken beschermt:

  • Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding.
  • Gebruik op de niet-bedekte huid een muggenwerend middel waar minimaal 30% DEET in zit of een muggenwerend middel met Icaridin.
  • Houdt uw kamer muggenvrij en gebruik indien aanwezig altijd een hor.
  • Gebruik tijdens de middagrust en voor baby’s een muskietennet. Bent u in malariagebied? Gebruik de klamboe dan zeker ook in de nacht.

Meer weten over dengue

  • Lees de informatie op de pagina over dengue.
  • Bekijk het vaccinatieadvies voor uw bestemming op de pagina Reisadvies per land.