Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?          

Wereldwijd is er sprake van sporadische gevallen, maar met name in de wintermaanden en als er veel mensen dicht op elkaar leven komen er uitbraken van Meningitis (hersenvliesontsteking, ook wel "nekkramp" genoemd), voor. Met name in de sub Sahara Afrika (Senegal tot Ethiopië) komt het in het droge seizoen (november tot juni) voor  (“meningitis belt”).

Hoe?                                  

Besmetting van de meningitis bacterie vindt plaats door direct contact van persoon tot persoon door druppeltjes die vrijkomen tijdens het hoesten en niezen. Bij “crowding”, bijvoorbeeld tijdens de Hadj, Mekka of het verblijf in vluchtelingenkampen, wordt het risico hoger.

Wat?                

De ziekte Meningitis heeft een plotseling begin met intense hoofdpijn, koorts, misselijkheid, braken, lichtschuwheid en een stijve nek, gepaard met enkele neurologische verschijnselen. In 5-10% van de gevallen is de ziekte fataal, ondanks behandeling. Na genezing heeft 20% last van restverschijnselen. Als de bacterie in het bloed terecht komt, vindt er snelle verspreiding door het gehele lichaam plaats, met als gevolg shock, bloedingen onder de huid en mogelijk zelfs de dood.

Wat te doen?                                     

U kunt zich laten vaccineren.

Voorkomen                      

Voorkom “overcrowding”. Indien nauw contact geweest is met een geïnfecteerde, dient direct contact opgenomen te worden met een arts.